Met zen beginnen

Zen betekent ‘gewoon zitten’. Maar zodra je gewoon gaat zitten, merk je hoe moeilijk dat is. Niet omdat je bij zen op een rond kussen zit, met je benen in kleermakerszit of lotus; of op een houten bankje met je knieën onder je gevouwen of op een stoel. Maar omdat je je ineens bewust wordt van jezelf. Dogen, een zenmeester uit de 13e eeuw schreef: ‘De weg van de Boeddha bestuderen, is jezelf bestuderen. En jezelf bestuderen, is jezelf vergeten.’
Dat ‘jezelf vergeten’ is heel praktisch. In ons dagelijks leven zijn we vaak zo met onszelf bezig, dat we vergeten dat we koffie aan het zetten zijn. Of: in plaats van te luisteren naar degene waar je mee praat, maak je vast een boodschappenlijstje voor straks. We zijn zo met onszelf bezig dat we de vogels niet horen fluiten.
Door gewoon te zitten oefen je je in het doen van maar één ding: dat waar je mee bezig bent. Dat doe je zo helemaal volledig, dat je jezelf vergeet.

Het zitten

Zenmeditatie kan op verschillende manieren. Er is een aantal manieren van zitten en ieder kan kiezen wat het best bij hem of haar past:
op een meditatiekussen (deze zelf meenemen), 
op een meditatiebankje (deze zijn aanwezig)
op een stoel.
Voor degene die op de grond zit is het handig iets mee te nemen voor onder het kussen of meditatiebankje.

Het avondprogramma

We beginnen met reciteren. Daarna wordt er tweemaal twintig minuten gemediteerd, met daartussen in een loopmeditatie. Hierna drinken we thee en wordt er iets voorgelezen.

Achtergrond en instructie

De Sangha in Delft is nauw verbonden met het Zen Centrum De Noorderpoort. Daar worden ook leraren opgeleid. Pieter Verduin is één van die leraren in opleiding. Hij komt maandelijks naar Delft om een Dharma inleiding te houden. De data zijn te vinden op de agenda.

Zengroep Delft

We zitten wekelijks op maandagavond (behoudens een zomerstop) in de dagkapel van de Franciscus en Clarakerk aan de Raamstraat 78. We zitten van 20:00 tot 22:00 uur. Graag tijdig  aanwezig zijn omdat de deur dicht gaat voor we beginnen.
De kosten zijn  € 5.-  per keer

Het IZI

De groep die mediteert in de Raamstraat, is onderdeel van het IZI (International Zen Institute) dat door Rinzai Zen Meester Gesshin Prabhasa Dharma Zenji (1931-1999) in Amerika is opgericht. De groep is geworteld in de Rinzai Zen-traditie.
De Nederlandse Jiun Hogen, Roshi is de opvolgster van Prabhasa Dharma, Zenji en de huidige spirituele leidster van IZI.
Het IZI heeft door heel Nederland vele Zenmeditatie-groepen.
Het Zen Centrum is in Wapserveen, Drenthe.
Het adres van de Noorder Poort is:
International Zen Center Noorder Poort
Butenweg 1
8351 GC Wapserveen
0521-321204
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
webadres IZI: http://www.zenleven.nl/